20 C
Athens
Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Η καραντίνα αύξησε το ενδιαφέρον για την υιοθεσία κατοικίδιων

Ο εγκλεισμός, η μοναξιά και η ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα αύξησαν την περίοδο της καραντίνας, ραγδαία, την υιοθεσία κατοικίδιων και κυρίως των σκύλων.

Πολλές φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και pet shop αναφέρουν πως την περίοδο της καραντίνας κατακλύστηκαν από τηλεφωνήματα πολιτών, που έδειχναν  ενδιαφέρον να υιοθετήσουν ή να αγοράσουν κάποιο κατοικίδιο ζώο.  Επίσης μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στην αγορά προϊόντων  όπως λουράκια, μαξιλάρια και παιχνίδια για ζώα.

Γιατί στράφηκαν όλοι στα κατοικίδια την περίοδο της καραντίνας;

Η αγωνιώδης αναζήτηση συντροφιάς εν μέσω πανδημίας δεν προκαλεί εντύπωση στους ειδικούς. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως οι τετράποδοι φίλοι μας αποτελούν βασική πηγή μείωσης του άγχους, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα σωματικής άσκησης εν μέσω εγκλεισμού.

Συγκεκριμένα, η υιοθεσία ενός σκύλου έχει πολλαπλά οφέλη στη ψυχολογία, στη διάθεση και στη σωματική ευεξία του γονέα του κατοικίδιου. Κατά την περίοδο του εγκλεισμού, αυτά τα οφέλη είχαν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο τόσο για τα ίδια τα κατοικίδια όσο και για τους ιδιοκτήτες. Οι πολλές ώρες εκτός σπιτιού αντικαταστάθηκαν με πολλές ώρες εντός σπιτιού , δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια τους. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι και τα χάδια μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ότι πριν. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τα ίδια τα κατοικίδια έχουν τη δική τους ρουτίνα. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να σεβόμαστε τον προσωπικό του χρόνο και χώρο και να μην τα πιέζουμε.

Η βόλτα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής με ένα σκύλο. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους  να περάσει κανείς  χρόνο μαζί του  και να κοινωνικοποιηθεί ο ίδιος αλλά και το τετράποδο! Πέρα από το γεγονός ότι δίνει κίνητρο στον ιδιοκτήτη να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεφύγει από τη μονοτονία του σπιτιού, βοηθάει στη διατήρηση της φόρμας, ενώ παράλληλα, τονώνει το μεταβολισμό και τη διάθεση. Η βαρεμάρα, το στρες και το πιθανό άγχος από την πρωτόγνωρη κατάσταση αποβάλλονται και στο τέλος της ημέρας ο ιδιοκτήτης νιώθει τη ψυχική ικανοποίηση ότι έκανε κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο για την ευεξία του.

Όπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες pet shop, ακόμα και η βόλτα στα καταστήματά τους λειτουργεί αγχολυτικά για όσους βιώνουν συνθήκες ακραίας μοναξιάς. Έτσι εξηγούν και το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε έντονο ενδιαφέρον ακόμα και για τα καναρίνια, ένα ζώο συντροφιάς πολύ πιο οικονομικό και λιγότερο απαιτητικό ως προς τη φροντίδα που έχει ανάγκη.

Τι φοβούνται τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων.

Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο, με την ανάγκη για συντροφικότητα να είναι έντονη. Ο μόνος ενδοιασμός στις φιλοζωικές οργανώσεις είναι μην γίνουν τα ζώα συντροφιάς αντικείμενο εκμετάλλευσης λόγω της καραντίνας, αφού η βόλτα με κατοικίδιο είναι μια από τις έξι αιτιολογίες για έξοδο από το σπίτι.

 Παρόλα αυτά, πριν φτάσουμε στο σημείο της υιοθεσίας θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι σε ένα κατοικίδιο, καθώς και να γνωρίζουμε αν, όταν θα επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς, θα μπορούμε ακόμη να το φροντίζουμε. Στην περίπτωση που η υιοθεσία δεν αποτελεί δυνατή επιλογή για οποιοδήποτε λόγο, η προοπτική της φιλοξενίας ζώων δίνει τη δυνατότητα για κάποιο χρονικό διάστημα να ανοίξεις το σπίτι και την αγκαλιά σου και να δώσεις αγάπη σε ένα αδέσποτο. Η φιλοξενία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πρώτο τεστ, έτσι ώστε να καταλάβεις, εάν όντως μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες ενός κατοικίδιου.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ακολουθεί αυστηρό πρωτόκολλο για τις υιοθεσίες και αποφεύγει να δίνει τα ζώα σε οικογένειες εκτός Αττικής, ώστε να μπορεί να τα επιτηρεί.

Η αγάπη που ένα κατοικίδιο είναι ικανό να σου προσφέρει, είναι άπειρη. Εάν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο και είσαι βέβαιος ότι θα μπορέσεις να το φροντίσεις! Θα κάνει καλό στον εαυτό σου αλλά και στο ίδιο το κατοικίδιο που έχει ανάγκη να σου προσφέρει αλλά και να του προσφέρεις!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ