13.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άρειος Πάγος: Τέλος το αυτόφωρο για εκπαιδευτικούς, γιατρούς από αρνητές & αντιεμβολιαστές

Τα περιστατικά μηνύσεων και προσαγωγών εκπαιδευτικών έχουν προκαλέσει γενικευμένη παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, εξέδωσε εγκύκλιο καλώντας όλους τους εισαγγελείς της χώρας να μην προχωρά η αυτόφωρη διαδικασία και να μην γίνονται προσαγωγές για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και άλλους πολίτες, όταν υποβάλλονται μηνύσεις σε βάρος τους από αρνητές.
Ως εκ τούτου, όλοι οι αρμόδιοι καλούνται να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία προτού να ενημερώσουν τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται, πάντως, πως οι καταγγελίες θα εξετάζονται αλλά δεν θα κινούνται οι σχετικές διαδικασίες ποινικών διώξεων.
Αναφορά, όμως, υπάρχει και για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, με τους εισαγγελείς να καλούνται σε παραδειγματική τιμωρία όσων παραβιάζουν τον νόμο.

Η εγκύκλιος Πλιώτα


Στη σχετική εγκύκλιο του κ. Πλιώτα, που φέρνει στο «φως» η κρατική τηλεόραση, γίνεται λόγος για αντιεμβολιαστές, αρνητές της πανδημίας κτλ., που είναι εμφορούμενοι «από ιδέες αμφισβήτησης των παραδοχών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στις μηνύσεις, σημειώνει πως γίνονται «αφορμή αδικαιολόγητης προσωπικής ταλαιπωρίας ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών» και κρίνει πως «αδήριτη παρίσταται η ανάγκη και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων».


Οι εισαγγελείς λοιπόν, καλούνται να ενημερώνουν τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα όταν λάβουν έγκληση, μήνυση και εν γένει καταγγελία κατά εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας που εμπίπτει στο αναφερθέν πλαίσιο. Δεν πρέπει, δε, να προβούν σε καμία ενέργεια κατά του μηνυόμενου μέχρι να λάβουν αντίθετες οδηγίες.

Όταν ο εισαγγελέας ενημερωθεί για όλο το πλαίσιο και ζητήσει και επιπρόσθετες πληροφορίες, εάν κριθεί απαραίτητο, τότε θα μπορεί να αξιολογεί εάν η καταγγελία έχει προσχηματικό χαρακτήρα, αλλά και θα κρίνει τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή.
«Αναντίρρητα είναι σεβαστή η ελευθερία και αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές απόψεις και ιδέες του για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι θεωρήσεις αυτές του παρέχουν, επ’ ουδενί, το δικαίωμα να τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου» καταλήγει η εγκύκλιος.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ