17.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αιτήματα αποφυλάκισης από Κουφοντίνα, Γιωτόπουλο, Τζωρτζάτο και Σάββα Ξηρό

Δεκαεννέα χρόνια μετά την προφυλάκιση και ακολούθως την αμετάκλητη καταδίκη του σε 11 φορές ισόβια για ισάριθμες δολοφονίες και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη, ο τρομοκράτης της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας, είναι έτοιμος να υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους, βάσει του δικαιώματος που του παρέχει ο ισχύων νόμος.

Οι υπόλοιποι έγκλειστοι

Αντίστοιχο αίτημα αποφυλάκισης όμως έχουν και τα υπόλοιπα έγκλειστα μέλη της ίδιας οργάνωσης που κάποτε προκαλούσαν φόβο και τρόμο στην ελληνική κοινωνία και την πολιτικοεπιχειρηματική ζωή του τόπου.

Ειδικότερα, πρόκειται για τον καταδικασμένο ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη Αλέξανδρο Γιωτόπουλο που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε εγκληματικές ενέργειες (ο οποίος παρεμπιπτόντως διαβάζοντας επί χρόνια στο κελί του, ανακηρύχθηκε προ εβδομάδων, διδάκτορας της επιστήμης των μαθηματικών από το πανεπιστήμιο του Παρισιού), τον Σάββα Ξηρό που έχει καταδικαστεί σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση, τον Βασίλη Τζωρτζάτο που έχει καταδικαστεί σε 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Γιατί δεν έχει δικαίωμα για υφ’ όρον απόλυση ο Χριστόδουλος Ξηρός

Δικαίωμα για υφ΄ όρον απόλυση όμως δεν έχει ο Χριστόδουλος Ξηρός (αδελφός του Σάββα) γιατί καταδικάστηκε μεν σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση, αλλά αντιμετωπίζει και μια σειρά από πειθαρχικά προβλήματα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων έχουν εντοπιστεί τέσσερις φορές στο κελί του κινητά τηλέφωνα. Σε ερώτηση της διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού με ποιον τρόπο τα προμηθευόταν η απάντησή του ήταν ότι του έδιναν τις συσκευές σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Φέρεται επίσης να έχει προστριβές με αντιεξουσιαστές και ποινικό κρατούμενο, που βρίσκονται σε κοντινά κελιά.

Ποιοι έχουν αποφυλακιστεί και που βρίσκονται σήμερα

Πριν από λίγο καιρό αποφυλακίστηκε με απόφαση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου ο ισοβίτης Ηρακλής Κωστάρης έχοντας εργαστεί για καιρό στους φούρνους των φύλακων ώστε να μειώσει την ποινή του και νωρίτερα μια σειρά άλλων μελών που κατέθεταν αιτήσεις κάθε φορά που συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Έτσι, ο Βασίλης Ξηρός (το τρίτο από τα αδέλφια που μετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση) έχει αποφυλακιστεί από τον Ιούλιο του 2011, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή στην Αθήνα, εργαζόμενος ως κηπουρός. Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται ως κεραμοποιός σε προάστιο της Αθήνας και έχει γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, έχοντας ήδη ένα παιδί από τον πρώτο του γάμο. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης είναι σήμερα 79 ετών και ζει στην Εύβοια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο Θωμάς Σερίφης αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2007 και έκτοτε, έχοντας αφήσει πίσω το παράνομο παρελθόν, δημιούργησε οικογένεια και ζει στην Αθήνα. Ο Πάτροκλος Τσελέντης είχε απασχοληθεί για αρκετό καιρό τον φούρνο των Φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να αποφυλακιστεί ταχύτερα και μετά την αποφυλάκισή του ζει μια ήρεμη ζωή σε παραλιακό δήμο της Αττικής. Ο Παύλος Σερίφης είναι πλέον συνταξιούχος και αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες προβλήματα υγείας. Από την πλευρά του, ο Διονύσης Γεωργιάδης αποφυλακίστηκε τέλη του 2006 και ζει στη Θεσσαλονίκη απασχολούμενος σε οικογενειακή επιχείρηση. Ο Σωτήρης Κονδύλης απασχολείται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ζει με την οικογένειά του σε προάστιο της Αθήνας και ο Κώστας Τέλιος είχε μια διαφορετική εξέλιξη από όλους τους άλλους. Ο δάσκαλος από τη βόρεια Ελλάδα είχε καταρχάς παραδοθεί μόνος του στις αρχές δηλώνοντας μετανιωμένος. Φυλακίστηκε και εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2003, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη της 17 Νοέμβρη στο Εφετείο. Όσο ήταν έξω παντρεύτηκε μια δασκάλα ξένων γλωσσών και απέκτησε ένα κοριτσάκι. Τον Μάιο του 2007 επέστρεψε και πάλι στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του και το 2012 αποφυλακίστηκε οριστικά.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι παραπάνω, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα αποφυλακιστούν και οι Κουφοντίνας, Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος. Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ