22.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γεωργιάδης: Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, αναπόφευκτα θα γίνουν απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Απαντώντας στις επικρίσεις που εκφράζονται από την αντιπολίτευση σχετικά με «κλείσιμο ματιού στην εργοδοσία» επεσήμανε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την κείμενη νομοθεσία.
«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι ένας εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει τη λειτουργία της επιχείρησης» είπε στον ΑΝΤ1 και τόνισε πως σε περίπτωση που το θέμα οδηγηθεί στα δικαστήρια, τότε «αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται».

Ο ίδιος, παράλληλα, έθεσε και ένα παράδειγμα επ’ αυτού, σημειώνοντας πως σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου ήταν εμβολιασμένο όλο το προσωπικό και ο «μάγειρας αρνήθηκε να εμβολιαστεί» αυτός απολύθηκε.

Όσον αφορά στην πολεμική που ξέσπασε για τις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ξεκαθάρισε πως το λάθος της ήταν το ότι έθεσε ζήτημα αλλαγής της νομοθεσίας και όχι η δήλωσή της περί απολύσεων.
«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή; Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό. Άρα, θα γίνουν απολύσεις».
Όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, ξεκαθάρισε πως για να μπορέσει κάποιος να μπει σε αναστολή, πρέπει να περάσει πειθαρχικό, που όμως είναι μία μακρά διαδικασία. Ωστόσο, πλέον θα τίθεται σε αναστολή και στη συνέχεια το πειθαρχικό θα αποφασίζει για την εγκυρότητα ή μη της απόφασης.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους βουλευτές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Βουλή έχει αυτεξούσιο. Αν με ρωτάγατε αν πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται, εγώ θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνονται.

Επίσης, συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές δεν πρέπει να μπαίνουν στη Βουλή, αλλιώς δημιουργούμε δύο “ταχύτητες”. Οπότε στο πλαίσιο της ισότητας και του Συντάγματος, οι απαγορεύσεις θα έπρεπε να ισχύσουν και στη Βουλή».

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημείωσε πως «η άσκηση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολύπλοκη».
«Αν ήταν χειμώνας, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημέρων. Είμαστε, όμως, στη μέση της τουριστικής περιόδου και χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ παράλληλα και ηθικά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι» προσέθεσε και ξεκαθάρισε πως «αυτό το καλοκαίρι θα ζήσουμε με τον ιό σε έξαρση. Δεν υπάρχει λύση χωρίς γενική καραντίνα. Γενική καραντίνα δεν μπορεί να επιβληθεί».


Σχόλιο για τις συγκεντρώσεις αρνητών

Ο ίδιος προχώρησε και σε νέο σχόλιο όσον αφορά στις συγκεντρώσεις αρνητών, λέγοντας: «Αν κάνεις διαδήλωση, να πεις ότι η Γη είναι επίπεδη, τι σχόλιο να κάνω; Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν κατά βάση μια αντικυβερνητική διαδήλωση, δεν έχω την αυταπάτη ότι ήταν ψηφοφόροι μας, ήταν άνθρωποι ακραίων πολιτικών χώρων. Πόσοι ήταν; Να πούμε 10.000 άνθρωποι ότι ήταν στην Αθήνα; 10.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν χθες. Μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Ήταν μια μικρή σε μέγεθος αντικυβερνητική διαδήλωση».

Προσέθεσε, δε, πως «υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αρνητών του εμβολίου, που δεν μπορώ να πω τώρα τη φράση στην τηλεόραση, που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αν ο πρωθυπουργός έλεγε “απαγορεύεται να κάνετε το εμβόλιο, θα πήγαιναν όλοι να το κάνουν», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα που φοβάται να κάνει το εμβόλιο και το σέβομαι, άλλος φοβάται το ύψος. Άλλο να φοβάται κάποιος τον Φεβρουάριο είναι άλλο και άλλο τώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο. Πρέπει να πειστούν να μην φοβούνται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ