17.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γιατί συγκρινόμαστε με τους άλλους μέσα από τα SOCIAL MEDIA και πως να σταματήσουμε

Social Media και σύγκριση λοιπόν. Ο λόγος που παλεύουμε με την ανασφάλεια μας είναι επειδή συγκρινόμαστε με τους άλλους μέσα από τα Social Media.

Όλοι έχουμε κάτι που μας πυροδοτεί την αυτοπεποίθησή μας και αυτός είναι ο τρόπος να σταματήσουμε την σύγκριση με τους άλλους.

Για μερικούς, είναι μια “βόλτα” στο γυμναστήριο ή να διαβάζουν blogs ψυχαγωγίας. Για άλλους, μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο άτομο, ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή ακόμη και ένας “εχθρός” που, για οποιονδήποτε λόγο, τους αφήνει με το φοβερό συναίσθημα ότι δεν είναι αρκετοί.

Όλοι γνωρίζουμε το συναίσθημα που μας προκαλείται όταν βλέπουμε ή ακούμε κάτι που μας κάνει αμέσως να αμφισβητήσουμε την εμφάνιση, την προσωπικότητα ή το σύνολο δεξιοτήτων μας.

Δυστυχώς, τα social media μας παρέχουν πολλές πλατφόρμες που βοηθούν στη γρήγορη ενεργοποίηση αυτής της δυσάρεστης περιφρόνησης.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συγκρίνουν όλες τις πτυχές της ζωής τους, εσωτερικές και εξωτερικές, με ένα άτομο που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ. Είναι κυριολεκτικά ένας ξένος, αλλά με κάποιο τρόπο, το προφίλ του στα social media τους κάνει να αμφισβητήσουν τα επιτεύγματά τους, την εμφάνισή τους, ακόμη και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

pos-na-stamatisoume-tin-sigkrisi-sta-social-media-1

Αν νιώθετε ότι σας έχει συμβεί, μόνο αν το πείτε φωναχτά ή το συζητήσετε με κάποιον θα καταλάβετε πόσο παράλογες είναι αυτές οι σκέψεις. Φυσικά, ανεξάρτητα από το πόσο παράλογες είναι αυτές οι συγκρίσεις, οι συναισθηματικές μας απαντήσεις σε τέτοιες εικόνες μπορεί να είναι τόσο δυνατές που να ξεπερνούν εντελώς την αίσθηση της λογικής.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι παρουσιάζουν συνεχώς τις καλύτερες πτυχές της ζωής τους στα κοινωνικά μέσα, ευτυχώς πλέον, είναι γνωστό αυτό.

Η άφιξη ενός νέου μωρού και ένα πρόσφατο ταξίδι στην Καραϊβική είναι και οι δύο ιδανικές περιστάσεις για δημοσίευση φωτογραφιών. Αλλά αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δημοσιεύουν φωτογραφίες από την κούραση τους ή τυχόν χαμένες αποσκευές; Όχι συχνά, γιατί αυτό δεν θα τους έδειχνε σε ιδανικό φως, αλλά θα παρείχε μια αίσθηση πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα είναι αυτό που χάνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τονίζουμε τις καλύτερες εκδόσεις του εαυτού μας αντί των πραγματικών εκδόσεων.

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, άσχημη και καταθλιπτική κατά καιρούς. Αλλά αυτά πιθανότατα δεν είναι τα επίθετα που οι περισσότεροι από εμάς θα χρησιμοποιούσαμε για να περιγράψουμε τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε στους λογαριασμούς μας.

Το αίσθημα της έλλειψης και της δυσαρέσκειας που αισθανόμαστε όταν κάνουμε κύλιση στο newsfeed μας συχνά προκύπτει από τη σύγκριση της πραγματικής μας πραγματικότητας με τους «φίλους» μας, μέσω των ιδανικών και τέλειων δημοσιεύσεων. 

pos-na-stamatisoume-tin-sigkrisi-sta-social-media-2

Δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι χρησιμοποιούμε την ίδια κλίμακα για να μετρήσουμε δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Ωστόσο, αποτυγχάνουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσουμε πόσο πραγματικά άδικες και μη ρεαλιστικές είναι αυτές οι συγκρίσεις.

Πώς μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε το “Social Media και Σύγκριση”;

  1. Μειώστε το χρόνο σας στα κοινωνικά μέσα.

Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση αφού ζούμε σε μια κουλτούρα που δίνει τόσο μεγάλη αξία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Πιο συγκεκριμένα αποφύγετε να κοιτάζετε προφίλ ατόμων που προκαλούν σκέψεις σύγκρισης. Δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε εκτός από το άγχος και τη θλίψη.

  1. Αναπροσανατολίστε την εστίασή σας στα πράγματα που έχουν σημασία.

Όταν κατευθύνετε την προσοχή σας στον πραγματικό κόσμο, έχετε λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να κατευθυνθείτε προς άσκοπες δραστηριότητες, όπως κοινωνικές συγκρίσεις. Επικεντρωθείτε στην άσκηση υψηλής ενέργειας στο γυμναστήριο ή ολοκληρώνοντας ένα βιβλίο που σας αρέσει. Βυθιστείτε σε δραστηριότητες που σας αφήνουν να αισθάνεστε καλύτερα επειδή έχετε εμπλακεί με αυτές.

Δημιουργήστε μια λίστα δραστηριοτήτων και στη συνέχεια προγραμματίστε τις σε ένα ημερολόγιο.  Το να έχουμε προγραμματισμένα σχέδια θα μειώσει τον χρόνο που είμαστε αδρανείς, δεδομένου ότι συχνά περνάμε χρόνο στα κοινωνικά μέσα.

  1. Αξιολογήστε από πού προέρχονται αυτές οι αρνητικές συγκρίσεις.

Όσο δυσάρεστες είναι αυτές οι συγκρίσεις, μπορούν να εξυπηρετήσουν και έναν θετικό σκοπό. Μπορούμς να βελτιώσουμε έναν τομέα της ζωής μας που μπορεί να το χρειάζεται.

Τέλος, βάζοντας μεγαλύτερη αξία στις σχέσεις σας η σύγκριση με τους άλλους θα αρχίζει να ξεθωριάζει. Επενδύστε σε φίλους και οικογένεια και μην τους θεωρείτε δεδομένους. Προσπάθησα να είστε παρών στις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους, καθώς και σε συναντήσεις με αγνώστους.

Εκτιμήστε περισσότερο το χρόνο σας. Εξασκηθείτε στο να βάζετε τις ανάγκες σας πρώτα και να είστε εντάξει με αυτό. Κάντε περισσότερα από αυτά που σας αρέσουν. Ακούγεται απλό, αλλά πολλοί από εμάς σχεδόν το έχουμε ξεχάσει.

ΠΗΓΗ:PINGUINOS.GR
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ