20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ειδικοί κάνουν λόγο για 4ο κύμα της πανδημίας που έρχεται στην Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 4ο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ο οποίος προειδοποιεί ότι πολλοί από τους 50ρηδες και 60ρηδες που δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν να νοσηλευθούν το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο κατά πόσον επηρεάζουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τις εγκύους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους που εμβολιάστηκαν είτε πριν γεννήσουν είτε μετά».
«Δεν έχει επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους. Γέννησαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά για τον εμβολιασμό των εγκύων, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer».

Μάλιστα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, μίλησε για το ίδιο ζήτημα η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, η οποία γνωστοποίησε ότι στη Θεσσαλονίκη εισήχθησαν στις ΜΕΘ τρεις νέες κοπέλες που κυοφορούν και κάλεσε τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά, να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμός παιδιών


Ο καθηγητής Μανωλόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι δεν νοσούν τα παιδιά, αναφερόμενος στον εμβολιασμό τους.

«Δεν τα εμβολιάζουμε απλώς για να συμβάλλουν στην συλλογική ανοσία» ενώ είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν και κάποια συμπτώματα μακράς διάρκειας.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης μίας ενισχυτικής δόσης εμβολίων, υπογράμμισε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μια τελική απάντηση.
«Οι μεταλλάξεις που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί, αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια mRNA», συμπλήρωσε.

Πενταπλασιασμός κρουσμάτων το καλοκαίρι


Ο Διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Open προειδοποίησε πως έχουμε μπροστά μας ένα «κρίσιμο καλοκαίρι» που «μπορεί να σηματοδοτήσει έκρηξη κρουσμάτων και πιέση στο σύστημα υγείας».
«Το λέγαμε πριν από ένα μήνα και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Θα υπάρξουν παραπάνω κρούσματα, ίσως πενταπλάσιος αριθμό κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, πάνω από 10.000 στη χώρα μας. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων νοσηλειών είναι ότι πρόκειται περί νέων ανθρώπων. Έχουμε νέους που μολύνονται και είναι διπλά εμβολιασμένοι αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας, είναι ακόμα ελεγχόμενη».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο κίνδυνος είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών (περίπου 1 εκατ. στην Ελλάδα), τους οποίους χαρακτήρισε «μία υγειονομική βόμβα εάν μολυνθούν».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Δεν προλαβαίνουμε να εμβολιάσουμε όλους τους πολίτες. Θα έχουμε ένα 4ο και 5ο κύμα. Έχουμε έναν κρίσιμο χειμώνα. Τα μέτρα προφυλάσσουν τον κόσμο», κατέληξε ο καθηγητής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ