12.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκατοντάδες θετικά self test με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Εκατοντάδες κρούσματα εντοπίστηκαν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν, εδώ και καιρό, για αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, τις ημέρες λίγο μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Οικονόμου έκανε γνωστό ότι χθες, 13 Σεπτεμβρίου, με το πρώτο κουδούνι δηλαδή στα σχολεία, εντοπίστηκαν εκατοντάδες κρούσματα, βάσει των στοιχείων που δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, από ένα σύνολο 800.000 – 850.000 self test που πραγματοποιήθηκαν, περίπου 1.000 – 1.500 ήταν θετικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Σημειωτέον, εντούτοις, ότι αναμένονται και τα ακριβή στοιχεία.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην κλείσουν τα σχολεία.

Για την προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διά ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών μίλησε, σήμερα, και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων και εάν καταστεί αναγκαίο, θα κλείσουν μεμονωμένα τμήματα σχολείων, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει πρωτόκολλο για οριζόντιο κλείσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί (ο εμβολιασμός αφορά στους άνω των 12 ετών) ή βεβαίωση νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Όσον αφορά τους φόβους που εκφράζονται για αύξηση των κρουσμάτων, μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι περίπου το 20% με 25% των παιδιών έως 15 ετών, θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και τα 30.000 έως 50.000 από αυτά, θα μολυνθούν.
Μάλιστα, σημείωσε ότι 300 έως 500 παιδιά ίσως νοσηλευτούν.
«Θα έχουμε περίπου 150.000 – 200.000 παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε, το αν θα νοσήσουν. Περίπου 30.000 έως 50.000 θα μολυνθούν. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου, 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ