20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενίσχυση 600 ευρώ στους πληγέντες της Βαρυμπόμπης – Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους – σε πρώτη φάση της Βαρυμπόμπης – ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τη στιγμή που μαίνονται οι φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα.
«Το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα παρέμβει, προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι περίπου 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Αντιστοίχως, θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία, προφανώς, πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυρόπληκτους με ποσά που θα φτάσουν έως τα 6.000 ευρώ και τις επιχειρήσεις με 8.000 ευρώ και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι» είπε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το θέμα της στεγαστικής συνδρομής των πληγέντων, ο ίδιος ανέφερε ότι το κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, «με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ», ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η διαχείριση των ποσών της αποζημίωσης θα γίνει μέσω των δήμων, ανακοινώνοντας ότι σήμερα θα μεταφερθούν ποσά προς τους τρεις πληγέντες δήμους, δηλαδή τον Δήμο Αχαρνών (60.000 ευρώ), τον Δήμο Κηφισιάς (60.000 ευρώ) και τον Δήμο Διονύσου (30.000 ευρώ).

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των ζημιών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των φωτιών. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά θα μεταφέρουμε. Η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής κινείται κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα κάνει την καταγραφή των ζημιών και την αυτοψία» είπε ακόμη.
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «το πλαίσιο οικονομικής βοήθειας του κράτους είναι δεδομένο και θα εφαρμοστεί για το σύνολο των πυρόπληκτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ