24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη της Προέδρου του «Ελλάδα 2021» στο Λαύριο (βίντεο & φωτο)

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη μαζί με τους συνεργάτες της την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, επισκέφθηκαν το Δήμο Λαυρεωτικής για την παρουσίαση του έργου «Μεταλλείο Πολιτισμού: Εκθεσιακός χώρος Ιστορικής Ενημέρωσης Δήμου Λαυρεωτικής» το οποίο έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».


Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο Λαυρίου όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς και η κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη συζήτησαν για την ιστορική και αναπτυξιακή σημασία του Λαυρίου.

Ο Δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο της Επιτροπής έναν ορυκτό λίθο, σύμβολο του ορυκτολογικού πλούτου που κρύβει το έδαφος του Λαυρίου, και το λεύκωμα «Λαύριο, η βοή του χρόνου. Το νεότερο Λαύριο της Μεταλλείας και Μεταλλουργίας» το οποίο περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.


Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «Μεταλλείο Πολιτισμού: Εκθεσιακός χώρος Ιστορικής Ενημέρωσης Δήμου Λαυρεωτικής» στο Μηχανουργείο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό έργο για το οποίο ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς τόνισε ότι «είναι μια πρόταση από το παρελθόν, που πηγαίνει στο μέλλον.

Το μουσείο θα πάει μπροστά όλη την περιοχή και θα φέρει ανάπτυξη για όλους». Η πρόταση στηρίζεται στη δημιουργία ενός μουσείου, το οποίο θα στεγάζεται σε κτίρια και στοές των μεταλλείων και θα αναδεικνύει τα φυσικά εκθέματα, τη διαδρομή, τα μέσα, τα εργαλεία και τον τρόπο δουλειάς των μεταλλωρύχων μέσα από νέες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.


Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «Το Λαύριο είναι ένας τόπος με μια μοναδική ιστορική και μνημειακή πυκνότητα.

Από εδώ ξεκίνησε ο συνδικαλισμός, ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο το 1882, η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκε με λάμπες βολταϊκού τόξου, ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος συνέδεσε την Αθήνα με το Λαύριο, η εγγραφή των μετοχών των εταιρειών του Λαυρίου ήταν η πρώτη χρηματιστική πράξη που έγινε στην Αθήνα. Η πρόταση του Δήμου θα αναδείξει ανθρωποκεντρικά όλη αυτή την ιστορία».


Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Καμάριζα όπου η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας και το κτίριο «Το Παρών», το Θυρωρείο της Γαλλικής Εταιρείας στην Καμάριζα, όπου έδιναν καθημερινά το παρών οι μεταλλωρύχοι, στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς σημείωσε ότι: «Η προσπάθεια αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός μεγαλόπνοου σχεδίου ΣΔΙΤ, που είναι η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με διάφορα μέσα μεταφοράς για το οποίο έχουν εκπονηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, με την ευγενική χορηγία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί».

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ