16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιεροσυλία! Τούρκοι μετέτρεψαν Εκκλησία 1400 ετών σε… αχυρώνα

Στο χωριό Μιχιντέ της επαρχίας Ιντίλ στην Τουρκία, η ασσυριακή εκκλησία Μορ Ανταγί, καθώς απέμεινε χωρίς πιστούς και συντήρηση χρησιμοποιείται πια ως αχυρώνας.

Η εκκλησία που εκτιμάται ότι χτίστηκε το 620 μετά Χριστόν βρίσκεται στον οικισμό Μπασάκ χωριού Μιχιντέ της επαρχίας Ιντίλ του νόμου Σιρνάκ. Αν και οι τοίχοι της εκκλησίας με παρελθόν 1400 ετών, σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν όρθιοι, καθώς το κτίριο δεν προστατεύεται θυμίζει ερείπιο.

Η εκκλησία που μετά από την μετανάστευση των Ασσυρίων, έχασε την ιδιότητα του κέντρου πίστης, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι και αργότερα ως αχυρώνας.

Οι Ασσύριοι λόγω έντασης του πολέμου εγκατέλειψαν το χωριό στην δεκαετία του 1990. Τα αιτήματα των χωρικών προς την επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για προστασία της εκκλησίας, απορρίφθηκαν.

Ο κοινοτάρχης Μαχμούντ Μπουλούτ ανέφερε πως μετά από την μετανάστευση των Ασσυρίων το 1992, καμία υπηρεσία δεν στήριξε την εκκλησία. Ο Μπουλούτ είπε πως η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού αγνόησε τα αιτήματα τους και πρόσθεσε πως “Η εκκλησία είναι ένα μνημείο που μπορεί να συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Στην περιοχή δεν μπορείτε να βρείτε μεγαλύτερη εκκλησία από αυτήν. Κι όμως εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της”.

Ο Μπουλούτ είπε ότι τέτοια ιστορικά μνημεία πρέπει να προστατεύονται πως η εκκλησία είναι ένα όμορφο μνημείο με τις πέτρες και την αρχιτεκτονική της αλλά αν παραμείνει όπως είναι αναπόφευκτο να κατεδαφιστεί. Είπε πως οι χωρικοί ταΐζουν τα ζώα τους στην εκκλησία και ότι κανείς δεν νοιάζεται. Ανέφερε ότι οι Ασσύριοι που εκτοπίστηκαν στην Ευρώπη έρχονται στην περιοχή κάθε χρόνο τους φθινοπωρινούς μήνες και όπως είπε “Φτάνουν από την Ευρώπη και ανάβουν κεριά στην εκκλησία αλλά αυτό δεν είναι αρκετό η εκκλησία πρέπει να τεθεί υπό προστασία και να μην υποστεί άλλες ζημιές”

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ