18.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Κερατέας “Κ. Πρίφτης”: Μία δωρεά εκατομμυρίων που άργησε να αξιοποιηθεί.

Το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Κερατέας “Κ. Πρίφτης”, όλοι γνωρίζουν στην περιοχή, πως είναι μία σπουδαία δωρεά ενός πολίτη της Κερατέας του κυρίου Κωνσταντίνου Πρίφτη, που στόχο είχε και έχει να προσφέρει ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας για όλους. Δυστυχώς όμως, από την έναρξη της λειτουργίας του, ποτέ δεν κατάφερε να προσφέρει στους κατοίκους της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής ικανοποιητικές και σταθερές υπηρεσίες υγείας.

Ποια είναι η ιστορία του Κέντρου Υγείας Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Κερατέας “Κ. Πρίφτης

Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από τον κύριο Κόκκινο, μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης Προσώπων ΔΡΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ,οι προσπάθειες για την ίδρυση κέντρου υγείας στην Κερατέα, ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και η σύστασή του αποφασίστηκε το 1992, χωρίς όμως να υλοποιηθεί. Μετά από πολλές κωλυσιεργίες, το 2004 ο Δήμος ενημέρωσε τον τότε Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κακλαμάνη για την πρόθεση του να καλύψει τμήμα του κόστους μέσω δωρεών.

Το 2005, ο κ. Κωνσταντίνος Πρίφτης προσέφερε μία ιδιαίτερα μεγάλη δωρεά, αναλαμβάνοντας την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, και το Δημοτικό Συμβούλιο την αποδέχτηκε ομόφωνα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς αυτόν.

Έτσι το οικόπεδο εμβαδού 5.754,21 τ.μ μεταβιβάστηκε από τον Δήμο Κερατέας στην Α.Ε.Μ.Υ ΑΕ( Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του δωρητή, του Ελληνικού Δημοσίου και της Α.Ε.Μ.Υ ΑΕ.

Μεταξύ 2006-2009, στο οικόπεδο ανεγείρονται υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις υγείας .Το κόστος ανέγερσης ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον κύριο Πρίφτη.

Ο δωρητής εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις του και τις υποχρεώσεις του και οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στην ΑΕΜΥ ΑΕ τον Ιούνιο του 2009.

Το 2011, το Κέντρο εξοπλίζεται με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προέβλεπε η Σύμβαση Δωρεάς και υποστελεχώνεται με μόλις 9 άτομα από τα προβλεπόμενα 101, και έτσι ξεκινά την λειτουργία του υποβαθμισμένα.

Φτάνοντας στο σήμερα…

Όπως ήταν φυσικό, ο δωρητής, οι φορείς και οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν έντονα τόσα χρόνια για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου και το 2019 είχαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Εγκρίθηκε η επαναλειτουργία των Τακτικών Ιατρείων με υπαγωγή τους διοικητικά στο Κ.Υ Λαυρίου και με στέγασή τους στο Κ.Υ.Α.Α Κερατέας «Κ. Πρίφτης».
  • Υπογράφηκε σύμφωνο συλλειτουργείας των 2 δομών υγείας, των τακτικών ιατρείων και της Αποθεραπείας-Αποκατάστασης (ΑΕ.Υ ΑΕ)ΣΤΟ Κ.Υ.Α.Α Κερατέας

«Κ .Πρίφτης».

Η λειτουργία των τακτικών ιατρείων ανεστάλη το 2020 λόγω κορωνοιόυ, προκαλώντας νέες ιδιαίτερες αντιδράσεις, και επαναλειτουργήσαν τώρα με σοβαρές και πάλι ελλείψεις.

Σήμερα στο Κ.Υ.Α.Α Κερατέας «Κ.ΠΡΙΦΤΗΣ» συστεγάζονται και λειτουργούν :

1.ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΕΜΥ, διευθυντής ο ιατρός ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, υπάγεται διοικητικά στην ΑΕΜΥ Α.Ε.

2.ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ-ΤΟΠΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, υπάγεται διοικητικά στο Κ.Υ. ΛΑΥΡΙΟΥ-1Η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. Η λειτουργία τους παρακολουθείται από τη Συντονίστρια του Κ.Υ. Λαυρίου ιατρό κα Παπαγεωργάκη Παγώνα.

3.Εμβολιαστικό Κέντρο Covid-19.

Σε συνομιλία που είχαμε τον ιατρό και διευθυντή της Μονάδας Υγείας Α.Ε.Μ.Υ κύριο Φίλιππο Παπανικολάου, μας ενημέρωσε, πως το Κέντρο Υγείας Λαυρίου και το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης Αποθεραπείας «Κ. Πρίφτης» είναι μία δομή, με δύο κτίρια που συστεγάζονται ιατροί του ΕΣΥ και της ΑΕΜΥ, οι επισκέψεις στους ιατρούς της ΑΕΜΥ πληρώνονται με το ποσό των 10 ευρώ, τα οποία είναι ανταποδοτικά στο κράτος, και οι επισκέψεις στους ιατρούς του ΕΣΥ είναι δωρεάν.

Η πισίνα που διαθέτουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι έτοιμη να λειτουργήσει κανονικά μετά από τόσα χρόνια και αναμένεται η πρόσληψη γυμναστή και λογοθεραπευτή ώστε να ξεκινήσει σωστά και το κομμάτι της ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗΣ με ημερήσιο νοσήλιο.

Επίσης, μας ανέφερε πως τόσα χρόνια υπήρχε έντονη υποστελέχωση του Κέντρου, καθώς λειτουργούσε μόνο με έναν παθολόγο(τον ίδιο), και μία γενική γιατρό, τώρα υπάρχουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες.

Από την μεριά του ΕΣΥ, συνομιλήσαμε με την κυρία Παγώνα Παπαγεωργάκη, Αναπλ. Συντονίστρια Διευθύντρια Κ. Υγείας Λαυρίου, Γενική Γιατρός και Υπεύθυνη της Τριμελούς Επιτροπής για την εύρυθμη λειτουργία της δομής υγείας.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως το Κέντρο “Κ. Πρίφτης” θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλύτερα, και πιο στελεχωμένα. Παρά τα αιτήματα των ιατρών δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το ακτινολογικό τμήμα και το μικροβιολογικό. Επίσης πολλοί χώροι έχουν μείνει ανεκμετάλλευτοι ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δημιουργώντας Μονάδα τεχνητού νεφρού, Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας και πολλά άλλα.

Στην ερώτηση μας εάν η λειτουργία του και ως Εμβολιαστικό Κέντρο θα επηρεάσει την μέχρι τώρα κατάσταση, μας απάντησε πως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, αν και η πρώτη σκέψη ήταν να πραγματοποιεί τους εμβολιασμούς το Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Ενώ, όμως, είχαν γίνει οι απαραίτητες διαδραστικές ενέργειες και είχε προετοιμαστεί το ιατρικό προσωπικό, τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν χωρίς κάποια αιτιολογία πως τελικά, μέσω της ΑΕΜΥ, οι εμβολιασμοί θα γίνουν στο ΚΥΑΑ Κερατέας.

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί, πως στο Κέντρο λειτουργεί κέντρο φυσικοθεραπείας που όπως μας είπε η κυρία Παπαγεωργάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος των ιατρών και όλων είναι το Κέντρο, να καταφέρει να λειτουργήσει ως πολυιατρείο που παρόμοιό του δεν υπάρχει σε όλα τα Μεσόγαια και να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους τους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών.

Το ενδιαφέρον του δωρητή κ. Κωνσταντίνου Πρίφτη για την καλή λειτουργία του ΚΥΑΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ και την πλήρη αξιοποίηση της δωρεάς του συνεχίζει και παραμένει αμείωτο.

Από τον Απρίλιο του 2020 ενεργό ρόλο στην βελτίωση και υποστήριξη του ΚΥΑΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ έχει αναλάβει η Μη Κερδοσκοπική Ένωση Προσώπων ΔΡΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ. Πρόκειται για εθελοντική δραστηριότητα πολιτών της Κερατέας, με δράσεις ουσίας και χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ