17.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καρπενήσι: Ένας μαγευτικός ορεινός προορισμός για όλο τον χρόνο

Λατρεύετε τους ορεινούς προορισμούς ; Με πυκνά δάση, φαράγγια, καταρράκτες, ποτάμια και επιβλητικές βουνοκορφές, το Καρπενήσι ενδείκνυται για όσους αποζητούν έντονες συγκινήσεις που απογειώνουν την αδρεναλίνη στα ύψη!

Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 970 μέτρα. Είναι μία όμορφη πόλη, πλημμυρισμένη με τοπία απείρου φυσικού κάλλους. Χαρακτηριστικό της είναι ότι συχνά την αποκαλούν «Ελβετία της Ελλάδας».

Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας είναι το κατάλληλο μέρος για αποδράσεις όχι μόνο τον χειμώνα αλλά όλο τον χρόνο, και αυτό γιατί παρέχει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να επισκεφτούν πανέμορφα χωριουδάκια, να δοκιμάσουν νόστιμο φαγητό, να κάνουν διαδρομές στη φύση που θα τους γεμίσουν  με εικόνες απίστευτης ομορφιάς, να δουν τα φαράγγια, τα ορμητικά ποτάμια,  τα ελατοδάση, τις πίστες για σκι,  αλλά και να ξεναγηθούν στα ιστορικά αξιοθέατα και στα  μονοπάτια για ορειβασία και για  ατελείωτες ώρες πεζοπορίας. Το Καρπενήσι είναι ένας από τους καλύτερους ορεινούς προορισμούς που έχει να προσφέρει η χώρα μας.

Η περιοχή έχει διατηρήσει σε κάποιο βαθμό τη γραφικότητά της, με αρκετά από τα κτήρια της να διατηρούν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική. Ωστόσο, οι επισκέπτες αποζημιώνονται για την επιλογή τους κυρίως χάρη στις ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές με πανέμορφα ξενοδοχεία και boutique ξενώνες, στη νυχτερινή ζωή και την οργιώδη βλάστηση που περιβάλλει την πόλη.

Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι η ατμόσφαιρα στο Καρπενήσι έχει αποδειχθεί ότι είναι η 4η πιο καθαρή του κόσμου, βάσει μελετών.

Δραστηριότητες και αξιοθέατα

Πλούσια και σε δραστηριότητες η περιοχή. Κάποιες από αυτές είναι το canoe kayak, αλλά και η πεζοπορία με διάσχιση ποταμού (river trekking) στο φαράγγι «Πάντα-Βρέχει». Τα παγωμένα νερά που έρχονται από το βουνό της Καλιακούδας βρίσκουν διέξοδο στις κορυφές του φαραγγιού στην «προσπάθειά τους» να ενωθούν με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού καταρράκτη, που μοιάζει σαν ένα σεντόνι βροχής που διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα και πέφτει με αδιάκοπη ροή (εξ ου και το όνομα του φαραγγιού).

Η αναρρίχηση στη Μαύρη Σπηλιά. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε την πεζοπορία με via ferrata (αναρρίχηση με τη βοήθεια σιδερένιων στηριγμάτων) ενώ στο πλάι σας κυλά νερό από τους καταρράκτες.

Το ράφτινγκ στον ποταμό Τρικεριώτη για συναρπαστικές καταβάσεις και μοναδικές στιγμές δράσης στα νερά του. Για τους αρχάριους ο Ταυρωπός προσφέρει μια πιο βατή διαδρομή.

Η ανάβαση σε 2 ή 4 τροχούς στο βουνό Καλιακούδα σε υψόμετρο 1.450 μέτρα. Όταν φτάσετε ετοιμάστε τις φωτογραφικές μηχανές. Η θέα στην κοιλάδα του Καρπενησίου προς τα κάτω είναι μοναδική !

Το Καρπενήσι διαθέτει επίσης ,  ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Διαβολότοπος του όρους Τυμφρηστός, σε υψόμετρο 1840 μέτρων και φτάνει περίπου στα 2100. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 9 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας.

Τα αξιοθέατα είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφτεί , όπως τον ναό της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο μητροπολιτικός ναός του Καρπενησίου έχει χτιστεί το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής εκκλησίας. Στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, κτισμένο το 1886 στον ομώνυμο λόφο, η θέα είναι μαγευτική .

Τοπικά προϊόντα και παραγωγή

Μία δοκιμή θα σας πείσει! Στο Καρπενήσι, αλλά και σε ολόκληρο το νομό Ευρυτανίας, οι κάτοικοι αγαπούν τον τόπο τους και φροντίζουν τη γη τους και εκείνη με την σειρά της τους ανταμείβει με το πλούσια δώρα της, καθώς έχει πλούσιο υπέδαφος. Παρά το γεγονός ότι η γη της Ευρυτανίας στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι ορεινή οι καρποί της δεν είναι λίγοι. Μόνο στα βουνά και στα δάση της Ευρυτανικής γης θα βρείτε νόστιμα μούρα και βατόμουρα. Τους καρπούς αυτούς τους συλλέγουν και τους επεξεργάζεται ο αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής. Από τα μούρα της Ευρυτανίας κατασκευάζονται πολλές γεύσεις μαρμελάδας και γλυκών του κουταλιού.

Θα βρείτε αγριοκέρασο, βύσσινο, σταφύλι, κυδώνι, αγριόμηλο, φιρίκι και κάστανο. Εκτός από τα γλυκίσματα από τα φρούτα της περιοχής κατασκευάζουν και αλκοολούχα ποτά. Ένα ποτήρι από λικέρ μούρο είναι το τέλειο απεριτίφ.

Οι ντόπιες νοικοκυρές κατασκευάζουν μόνες τους τα ζυμαρικά τους και όσα δεν καταναλώνουν τα προμηθεύουν στην τοπική αγορά. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τραχανά και χυλοπίτες από τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Στα βουνά της Ευρυτανίας φυτρώνουν τα πιο μυρωδάτα αφεψήματα. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας μελισσόχορτο, τίλιο, τσάι του βουνού, ρίγανη και λεβάντα που κρατούν το αυθεντικό τους άρωμα, το εξαιρετικής ποιότητας ντόπιο ελάτινο μέλι και βασιλικό πολτό.

Μόνο στα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Ευρυτανίας μπορείτε να δοκιμάστε τα αυθεντικά τοπικά γαλακτοκομικά. Γευτείτε τσαλαφούτι (κατίκι) και γίδινο βούτυρο. Τέλειος συνδυασμός των γαλακτοκομικών είναι τα αλλαντικά. Θα έχετε, σίγουρα, ακουστά για τα λουκάνικα της περιοχής και το θυμισμένο προσούτο του Προυσού!

Ο αγροτικός συνεταιρισμός της Ευρυτανίας αλλά και πολλοί κάτοικοι κατασκευάζουν παραδοσιακό τσίπουρο. Η τοπική συνταγή και το μεράκι των κατοίκων δίνουν στο τσίπουρο μία μοναδική γεύση. Όσοι το δοκιμάζουν, δεν αμελούν να προμηθευτούν και ένα μπουκάλι φεύγοντας. Το τσίπουρο έχει ταυτιστεί με την ζεστή φιλοξενία των καλόκαρδων Ευρυτανών. Ένα ποτηράκι τσίπουρο για εκείνους ταυτίζετε με το καλωσόρισμα των ξένων. Τα ντόπια κρέατα και τα αλλαντικά αποτελούν ταιριαστό μεζέ για το τσίπουρο.

Καλή σας απόδραση!

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ