22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Η ένταση ξεπέρασε την προετοιμασία μας

Στους λόγους που οι φετινές πυρκαγιές έκαψαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, καταστρέφοντας δάση, περιουσίες και επιχειρήσεις αναλύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε τέσσερα σοβαρά ερωτήματα για τη φετινή διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας παράλληλα πως η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής ανέφερε:
1.Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε
2.Τι πήγε καλά και τι λάθος στη μάχη με τις φλόγες
3.Πώς θα στηριχθούν από εδώ και στο εξής πληγέντες και πυρόπληκτες περιοχές
4.Πώς θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Όπως αναγνώρισε οι πύρινες λαίλαπες ξέφυγαν και «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 4 μεγάλες πυρκαγιές σε μεγάλα σημεία της χώρας, ενώ η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε προετοιμασία που είχαμε κάνει.

Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από άλλες χρονιές, φέτος δεν ήταν αρκετό» ανέφερε ενώ παραδέχθηκε πως «δεν έλειψαν και τα λάθη» καθώς «μόνο η φύση τελικά δεν κάνει λάθη».

Χαρακτήρισε προτεραιότητα και απολύτως χρήσιμη την πρώτη επέμβαση στην πυρκαγιά και ομολόγησε πως το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, που οι αρμόδιες υπηρεσίες νόμιζαν πως είχε οριοθετηθεί και τα εναέρια μέσα πήγαν στην Εύβοια.

Ωστόσο, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω με αποτέλεσμα να διεξάγονται δύο ταυτόχρονες μάχες με τις φλόγες.
Νωρίτερα επεσήμανε πως η σκέψη στρέφεται σε εκείνους και σε εκείνες βρίσκονται ακόμα και αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή και «είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες θύμιζαν τα χαρακτηριστικά του Ματιού. Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Προστατέψαμε τις κρίσιμες υποδομές. Στη φωτιά στην Βαρυμπόμπης έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου» ενώ υπήρξαν σχεδόν 60 πυρκαγιές την ημέρα και στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.
«Παρά την μεγάλη προσπάθεια χρειαστήκαμε 3 ημέρες για να την σβήσουμε. Εάν έγινε κάποιο λάθος μπορείτε να έρθετε να μας το υποδείξετε» ανέφερε.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ