16.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Οι απόπειρες νομιμοποίησης παρανομιών δεν παραπλανούν κανέναν

«Καμία εναλλακτική πέραν του πλαισίου που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν υπάρχει για το Κυπριακό», ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ουσιαστικά στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε την Τρίτη στην εκδήλωση «Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence» και σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στην 47η επέτειο από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Δημοκρατία της Κύπρου.
Έκανε λόγο για μια ημερομηνία «οδυνηρή υπενθύμιση» που, ωστόσο, υπενθυμίζει τις θυσίες και τον ηρωισμό των Κυπρίων.

Σημείωσε ακόμη πως Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν προσηλωμένες στην ακλόνητη δέσμευσή τους για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υπέρ μίας λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Υπογράμμισε δε πως πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα προσέγγιζαν πάντα με σεβασμό τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, όπως αυτές τον περασμένο Απρίλιο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά» είπε και τόνισε: «Οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας “εναλλακτικές” ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, κάτι που δεν δίνει περιθώρια για οποιαδήποτε εναλλακτική διευθέτηση.
«Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε την προσήλωσή του στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως αυτές οι προσπάθειες υπονομεύονται από την παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως πως όσα ανέφερε ο Ερντογάν ανήμερα της επετείου αποτελούν απόδειξη της απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας.

Ξεκαθάρισε πάντως πως Κύπρος και Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.
«Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή» συμπλήρωσε.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ