16 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο σχολικό έτος : Το ανησυχητικό σύνδρομο επιπλοκής του κορωνοϊού στους μαθητές

Η έναρξη το σχολικού έτους προκαλεί ανησυχία σε όλο το δυτικό ημισφαίριο με τα ποσοστά των κρουσμάτων σε παιδιά να αυξάνονται, ενώ παραμένει ακόμη ασαφές επιστημονικά το εάν για την αύξηση των μολύνσεων στον παιδικό πληθυσμό ευθύνεται η υψηλή μεταδοτικότητα της Delta, ή αν η μετάλλαξη Δ προκαλεί επίσης πιο σοβαρή ασθένεια σε παιδιά, παρόλο που ο κίνδυνος, γενικότερα σοβαρής νόσου, παραμένει πολύ χαμηλότερος στατιστικά στα παιδιά από τους ενήλικες.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ρεκόρ μολύνσεων στα παιδιά σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και ειδικά στον Αμερικανικό Νότο που τα σχολεία έχουν ανοίξει Τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το παράδειγμα της Σκωτίας και της Γερμανίας όπου οι αναφορές για νέα κρούσματα αυξήθηκαν μετά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Τα μέτρα στα σχολεία

  • Στα σχολεία της Γαλλίας οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους από την ηλικία των 6 ετών.

Τα παιδιά υποχρεούνται επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους και οι τάξεις πρέπει να αερίζονται τακτικά. Τα αθλήματα επαφής έχουν απαγορευτεί στα σχολεία.

Πάνω από το 63% των ατόμων ηλικίας 12-17 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την 1η δόση εμβολίου και το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

  • Στη Γερμανία, οι αρχές στο Βερολίνο αποφάσισαν να παρατείνουν τους κανόνες που απαιτούν από τα παιδιά και το προσωπικό να φορούν μάσκες στα σχολεία της πρωτεύουσας έως τις 3 Οκτωβρίου λόγω των ποσοστών μόλυνσης μεταξύ των νέων.
  • Η Νορβηγία τις τελευταίες ημέρες σημείωσε άνοδο σε νέα κρούσματα, κυρίως μεταξύ των ηλικιών μεταξύ 13 και 19 ετών.

Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε  ότι στα παιδιά σχολικής ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών θα προσφερθεί μία δόση εμβολίου και ότι παροτρύνεται για τα σχολεία ο τακτικός έλεγχος με μαζικά τεστ.

  • Στην Ιταλίαοι δάσκαλοι και το λοιπό προσωπικό του σχολείου, (εκτός από τους εργαζόμενους στην καφετέρια και τους βοηθούς για μαθητές με αναπηρία,) πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ή να έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή να έχουν αρνητικό τεστ 48 ώρες πριν από την είσοδο στο σχολείο
  • Στις ΗΠΑ, με την παραλλαγή δέλτα να εξαπλώνεται γρήγορα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν συμβουλέψει τις τελευταίες εβδομάδες όλοι στα σχολεία φορούν μάσκες σε περιοχές με υψηλή μετάδοση.

Οι εκπαιδευτικοί παρόλα αυτά, στις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έντονες αντιδράσεις τόσο από γονείς όσο και από πολίτικους που ισχυρίζονται ότι η οδηγία για μάσκα εισβάλλει στην εξουσία των γονέων να λαμβάνουν αποφάσεις για την υγεία των παιδιών τους.

Ξέρουμε πώς να κάνουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στην τάξη και να το κάνουν με ασφάλεια: εξαερισμός, τήρηση της απόστασης και αυστηρή χρήση μάσκας”, δήλωσε πρόσφατα στο Insider ο Δρ Andrew Pavia, επικεφαλής παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

To σύνδρομο σε νέους κάτω των 21 ετών και σε παιδιά που προβληματίζει σοβαρά

Μια από τις πιο ανησυχητικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον COVID-19 που μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά είναι το φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων ή το MIS-C, μια σπάνια δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων. Το MIS-C δεν εμφανίζεται συνήθως, παρά αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον COVID-19. Μπορεί να συμβεί όμως τόσο μετά από ήπιες όσο και μετά από και σοβαρές περιπτώσεις. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Το φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων στα παιδιά (MIS-C) εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 από γιατρούς στα παιδικά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πάθηση έχει επίσης ονομαστεί παιδιατρικό σύνδρομο φλεγμονώδους πολλαπλού συστήματος (PIMS). Το MIS-C είναι μια ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 και επηρεάζει κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας. Ενώ το σύνδρομο είναι σπάνιο, μπορεί να είναι επικίνδυνο, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς .

Η Elizabeth Mack, MD , επικεφαλής της παιδιατρικής ιατρικής για την κρίσιμη φροντίδα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο MUSC των ΗΠΑ, συνέβαλε σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το 22% των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύονταν με οξύ COVID-19 εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα όπως αλλοιωμένη ευαισθητοποίηση, επιληπτικές κρίσεις και δυσκολία στο περπάτημα . Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association (JAMA) Neurology.

Η Mack και η ομάδα της εξέτασαν παιδιατρικούς ασθενείς με COVID-19 ή MIS-C για νευρολογική εμπλοκή, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλίτιδα ή επιληπτικές κρίσεις, και ανέφεραν τα ευρήματά τους στο Μητρώο Νοσηλευόμενων Ασθενών με COVID-19.

“Το 22% είχε νευρολογική συμμετοχή, κάτι που νομίζω ότι μας εξέπληξε αρκετά”, δήλωσε ο Μακ. «Από αυτές τις περιπτώσεις, το 88% εμφάνισε μόνο προσωρινά συμπτώματα, κάτι που είναι σίγουρα καθησυχαστικό, αλλά το άλλο 12% δεν επανήλθε και μερικά παιδιά δεν επέζησαν ποσοστά που μεταφράζονται σε μεγάλα νούμερα όταν εξετάζουμε ερευνητικό δείγμα που αφορά πάνω από 1.000 ασθενείς».

Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένα παιδιά αναπτύσσουν το σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο από τον COVID-19 και το MIS-C και άλλα όχι. Οι περισσότεροι παιδιατρικοί ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή νευρολογικές επιπλοκές δεν είχαν σημαντικές υποκείμενες καταστάσεις.

«Για οποιονδήποτε λόγο, σε ορισμένα παιδιά το ανοσοποιητικό σύστημα αγριεύει ως απάντηση σε μόλυνση από τον COVID», είπε η ερευνήτρια.

Το MIS-C είναι μια αναδυόμενη ασθένεια και εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή.

Είναι τελικά πιο απειλητική η μετάλλαξη Δ στα παιδιά;

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC ) έχει δηλώσει ότι δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Delta μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια στους μη εμβολιασμένους. Το CDC επέστησε την προσοχή σε δύο μελέτες – μία από τη Σκωτία , μία από τον Καναδά – που έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με Delta ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν από αυτούς που μολύνθηκαν με άλλες παραλλαγές.

Ο Ντέιβιντ Κίμπερλιν, MD, ειδικός παιδιατρικών λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και μέλος της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), είπε ότι «ενώ δεν γνωρίζουμε αν τα δεδομένα για βαρύτερη μόλυνση ισχύουν για τα παιδιά, ανέκδοτες πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να αφορούν και τις παιδιατρικές μολύνσεις». Επεσήμανε ωστόσο ότι «ο ρυθμός αύξησης που βλέπουμε σε παιδιατρικά περιστατικά είναι πραγματικά ανησυχητικός. «Έχουμε δει να εκτοξεύεται το επιδημικό κύμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι Δέλτα και είναι σαφώς υπερμεταδοτική. Τα νοσοκομεία μας, τουλάχιστον στην Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ πλησιάζουν την πλήρη δυναμικότητά τους και αυτό αφορά και τα παιδιατρικά νσοσοκομεία.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Mark Kline, MD, επικεφαλής γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων της Νέας Ορλεάνης, δήλωσε στο ABC News, ότι το ποσοστό θετικότητας στα παιδιά αυξήθηκε από 1% σε περίπου 20% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Πηγή: europost.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ