23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Χρήσιμες συμβουλές για όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και για τους γονείς, που βοηθούν στη μείωση του άγχους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τους εφήβους όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον.

Η προετοιμασία, το φορτωμένο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός, τα όνειρα και οι επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, καθώς και το ίδιο το σύστημα των ρξρτάσεων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές, το οποίο πολλές φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Φέτος ,το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού μαζί με το μόνιμο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης  προστίθεται και το “γκρι σύννεφο” της πανδημίας του  κορονοϊού.

Ο οδηγός της επιτυχίας δε συνιστά κάποιο “μαγικό τρόπο” εκπλήρωσης των στόχων, αλλά εύκολες, λογικές και απόλυτα προσιτές στον καθένα πρακτικές που  βοηθούν στη μείωση του άγχους και στην αμέριστη ενασχόληση με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά και για την προσπάθειά τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος κατά τη διαδικασία του διαβάσματος και να αποφεύγουμε συγκρίσεις με άλλους μαθητές, αδέρφια ή με το πώς διαβάζαμε εμείς. Επίσης, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε για αυτά ένα ήρεμο, χωρίς εντάσεις περιβάλλον κατανόησης, υπομονής, δεκτικότητας, στοργής. Είναι μάταιο να προκαλούμε ανησυχία και εκνευρισμό, με σχόλια για το τι δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή το τι  θα έπρεπε να κάνουν. Μάλιστα, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους εφήβους μας να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν και τους χαλαρώνουν στον ελεύθερό τους χρόνο. 

Ποια τακτική θα βοηθούσε τους μαθητές;

Αγαπητέ υποψήφιε, είναι σημαντικό να διατηρήσεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα οργανώσεις με βάση τις ανάγκες σου και θα αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς σου: τον ύπνο, τα γεύματα, τη μελέτη και τον χρόνο χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά κατά τις βραδινές ώρες. Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Κατανάλωσε πέντε περίπου γεύματα ημερησίως με όσο το δυνατόν υγιεινότερες επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση.

Οργάνωσε όσο καλύτερα μπορείς την ημερήσια ύλη και μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται, γιατί αυτό σε πιέζει και σου δημιουργεί άγχος. Βάλε προτεραιότητες και ξεκίνα  προχωρώντας σταθερά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης άφησε το κινητό σου εκτός δωματίου, για να μην αποσυντονίζεσαι από μηνύματα που πιθανόν λαμβάνεις. Μείωσε το χρόνο στο διαδίκτυο, τηρώντας πάντα τις συστάσεις των επίσημων φορέων.

Χαλάρωσε µε τον τρόπο σου, καθώς η χαλάρωση σε βοηθά να ανασυντάσσεσαι. Μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου, να ακούσεις μουσική, να γυμναστείς.

Τις ημέρες των εξετάσεων καλό είναι να τις κρατήσεις για μία καλή επανάληψη. Μην εστιάσεις σε απορίες ή σε άγνωστη ύλη, γιατί αυτό θα σε αγχώσει ακόμα περισσότερο. Ολοκλήρωσε τη μελέτη σου νωρίς το βράδυ, για να δώσεις το χρόνο σε σώμα και πνεύμα να ξεκουραστούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα βοηθήσει όχι μόνο στις επιδόσεις σου, αλλά και στην καλή ψυχολογία σου. Μη φύγεις χωρίς να φας πρωινό. Φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι δροσερό νερό, χαρτομάντιλα, μάσκα, τον απαραίτητο εξοπλισμό ανάλογα με το μάθημα που δίνεις, το δελτίο και την αστυνομική σου ταυτότητα.

Και ήρθε η στιγμή που βρίσκεσαι μπροστά από τα θέματα στα οποία καλείσαι να απαντήσεις. Τα διαβάζεις ήρεμα και χαλαρά χωρίς εξάρσεις ενθουσιασμού ή απογοήτευσης. Τα μελετάς προσεκτικά και υπογραμμίζεις τις λέξεις κλειδιά. Ξεκινάς κατά κανόνα από εκείνα που γνωρίζεις καλύτερα.

Συνιστάται ψυχραιμία για να αντεπεξέλθεις και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Και να έχεις πάντα στο μυαλό σου: οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος… αλλά μόνο η αρχή!

Καλή επιτυχία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ