20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ραντεβού με το… μέλλον ετοιμάζεται να δώσει το Λαύριο

Η Microsoft έρχεται Ελλάδα! 

Πολύ κοντά στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την τοποθεσία όπου θα γίνει η μεγάλη επένδυση, ενός δις. Ευρώ , των data centers (Κέντρο Δεδομένων) στη χώρα μας βρίσκεται η Microsoft, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα κ. Θεοδόση Μιχαλόπουλο.

Στόχος της αμερικανικής εταιρείας είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα  μπορέσει να φιλοξενήσει μία τόσο μεγάλη και μακροπρόθεσμη επένδυση. Με τα καίρια ζητήματα υποδομής να είναι, η ασφάλεια, τα δίκτυα ενέργειας, οι οπτικές ίνες και άλλα. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τις δυνητικές ανάγκες που θα εμφανιστούν στο μέλλον απαιτώντας π.χ επεκτάσεις.

Η απόφαση της Microsοft να επενδύσει στην Ελλάδα  είναι αυτομάτως μια ψήφος εμπιστοσύνης της εταιρείας στη χώρα μας, καθώς με την ίδρυση του Data Center καθίσταται αμέσως παγκόσμιος κόμβος του γνωστού μας cloud, ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών.

Στο Λαύριο η επένδυση μαμούθ

Συγκεκριμένα – όπως όλα δείχνουν – την επένδυση μαμούθ θα φιλοξενήσει το Λαύριο. Η επιλογή της περιοχής δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως, ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ υπάρχει άμεση πρόσβαση σε δίκτυο υψηλής τάσης.

Η επένδυση αυτή, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα της περιοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετάβασή της σε μια νέα, πιο σύγχρονη εποχή που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Το Λαύριο ετοιμάζεται να περάσει από το χθες και την εποχή των μεταλλείων στο… αύριο και την εποχή των υπερσύγχρονων data center. Μια περιοχή με τεράστια ιστορική και μνημειακή σημασία δύναται να μετεξελιχθεί στην «καρδιά» της τεχνολογίας.

H μετάβαση θα χρειαστεί σίγουρα χρόνο, ωστόσο όταν και εφόσον υλοποιηθεί, το Λαύριο θα έχει καταστεί ένας πραγματικός τεχνολογικός κόμβος, με όλη την περιοχή να αλλάζει, να αναγεννιέται και να δρέπει τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης.

Ο χώρος που εξετάζει ο τεχνολογικός κολοσσός να εγκατασταθεί, είναι το πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», της οικογένειας Καρέλλα, έκτασης 100 στρεμμάτων. Μάλιστα, φαίνεται να αναζητά επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, όπως αποθήκες και κατοικίες για τα στελέχη των data center.

Η επένδυση της Microsoft, σύμφωνα με την έρευνα του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, θα λειτουργήσει «διαφημιστικά» για την περιοχή και λογικό είναι στο άμεσο μέλλον να αναμένονται παρόμοιες ενέργειες και από άλλες εταιρείες, τόσο εγχώριες όσο και αλλοδαπές, που θα θελήσουν να βρεθούν «επαγγελματικά» κοντά στον αμερικανικό κολοσσό.

Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί ανοικοδόμηση στην περιοχή για να λειτουργήσει ορθά και να αποκομίσει τα μέγιστα ο Δήμος Λαυρεωτικής από την πολλά υποσχόμενη επένδυση στην περιοχή.

Θα πρέπει να συνδεθεί το Λαύριο μέσω της επέκτασης της Αττικής Οδού και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιο ”Ελευθέριος Βενιζέλος” και το αστικό κέντρο της Αθήνας. Η ανοικοδόμηση στην περιοχή και ταυτόχρονα οι ενδεχόμενες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση των αξιών των ακινήτων και στην προσέλκυση ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής, τόσο διότι, θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή όσο και λόγω του καλύτερου επιπέδου διαβίωσης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν,λοιπόν,  πως η Λαυρεωτική είναι έτοιμη να γυρίζει σελίδα με την απόλυτη στήριξη της τεχνολογίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ