17.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σταϊκούρας: Αυτή είναι η ρύθμιση των κορωνο-χρεών – Σε 36 ή έως 72 μήνες η εξόφληση

Τη νέα ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας από Μάρτιο 2020 έως Ιούλιο 2021 σε φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την είδηση για την έγκριση του σχεδίου από τους Θεσμούς είχε κάνει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τα βασικά σημεία της νέα ρύθμισης σύμφωνα με τον υπουργό:

  1. Θα καλύπτει όλα τα κορωνο-χρέη που δημιουργήθηκαν και έχουν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.
  2. Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων, από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  3. Αυξάνεται η περίμετρος των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Εντάσσονται και τρέχουσες φορολογικές όπως ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. αλλά ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορωνοϊού.
  4. Η ρύθμιση θα ενεργοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
  5. Δικαιούχοι θα είναι: Πληττόμενοι ελ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου 2020. Στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
    Εργαζόμενοι σε αναστολή που έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
    Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποζημίωση μετά από εγκεκριμένη δήλωση COVID.
    Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
  6. Και όσοι απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει, στον κατάλληλο χρόνο, τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες.

Όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις αλλά και η σημερινή καταδεικνύουν την υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της Κυβέρνησής μας.

Μια πολιτική συνετή, που σταθμίζει ανάγκες και δημοσιονομικούς περιορισμούς – καθώς δημοσιονομική χαλάρωση δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός -, διαφυλάττει την κουλτούρα πληρωμών, στοχεύει στην ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη και στην υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορονοϊό εποχή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Και συνεχίζοντας να λειτουργούμε με σχέδιο, σύνεση, ενότητα και αποφασιστικότητα, θα το κερδίσουμε!»

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ