23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα νέα μέτρα για κατασκηνώσεις και ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε νησιά – Οι αποφάσεις της Επιτροπής

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων φαίνεται να εισηγείται ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους σε τουριστικές περιοχές αλλά και για τις κατασκηνώσεις.
Στην ανακοίνωση νέου «πακέτου» μέτρων με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οδεύει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εν μέσω και της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, μα διεξάγονται διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα.
Οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν σε ένα rapid test και ένα self test την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως το μέτρο αφορά σε εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό ενώ το ίδιο μέτρο ισχύει και για τα πληρώματα των πλοίων.

Τι θα γίνει με τις κατασκηνώσεις

Προβληματισμό και νέα μέτρα φέρνουν και τα πολλά κρούσματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, παιδιά και εργαζόμενοι κατά την προσέλευσή του στις κατασκηνώσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε rapid test ή pcr.

Επίσης, θα υποβάλλονται σε ένα self test την εβδομάδα τόσο παιδιά όσο και οι εργαζόμενοι για όσο βρίσκονται στην κατασκήνωση.

Μεγάλη ανησυχία από τη μετάλλαξη Δέλτα

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για το στέλεχος Δέλτα που φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικό.
«Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα» είχε αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως πλέον αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέραν από την ομάδα των νέων.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει, ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορονοπάρτι και οι διασκεδάσεις« τόνισε χαρακτηριστικά η κα Παπαευαγγέλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ