24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ: 13 νεκροί, 60 τραυματίες – Το ISIS πίσω από την έκρηξη

Σκηνές χάους επικράτησαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την διπλή έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι. Αμερικανικός αξιωματούχος έκανε λόγο για επίθεση αυτοκτονίας.

«Μεταφέραμε τους τραυματίες πάνω σε φορεία. Τα ρούχα μας γέμισαν αίματα», είπε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. Τόνισε ότι εκείνη την στιγμή στο σημείο βρίσκονταν «τουλάχιστον 400 με 500 άτομα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το ISIS πίσω από την επίθεση


Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση, σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Λίγο νωρίτερα, το Politico, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης, έγραψε ότι βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πώς έγινε η επίθεση


Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο, όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί.

Το βρετανικό Sky News μετέδωσε, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας «σύνθετης επίθεσης» που προκάλεσε αρκετά θύματα. Ο ίδιος γνωστόποίησε ότι σημειώθηκε μια ακόμα έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον.

Το Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεναν και πολλοί Βρετανοί που ανέμεναν να αποχωρήσουν από την Καμπούλ.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Καμπούλ έκανε λόγο για χαοτικές σκηνές μετά την έκρηξη, με τους Ταλιμπάν να ανοίγουν πυρ στον αέρα και να χτυπάνε τους πάντες, ακόμα και τους δημοσιογράφους, προκειμένου να απομακρύνουν τον πλήθος.

Ανταποκριτής του BBC τόνισε ότι επρόκειτο για συνδυασμό εκρήξεων και πυρών, κάτι που -όπως λέει- είναι η κλασική τακτική ανταρτοπόλεμου και έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε αστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

60 τραυματίες σε νοσοκομείο ιταλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης

Σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση, έχουν μεταφερθεί περίπου 60 τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Σχεδόν 60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο χειρουργικό κέντρο της Καμπούλ», ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου με tweet.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik 52 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν τόνισε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν σε μια από τις εκρήξεις που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι.
Ο Μοχάμαντ Νάεμ, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, τόνισε στο Sputnik ότι το ισλαμικό κίνημα δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και δεν αποκλείει την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ