14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φωτιά στην Ηλεία: Εντοπίστηκε ύποπτος με μηχανάκι για εμπρησμό – «Απ΄όπου περνούσε μετά φούντωναν οι φλόγες»

Άτομο να κινείται ύποπτα με μηχανάκι μέσα στο δάσος, καθώς απ΄ όπου περνούσε μετά από λίγο φούντωναν οι φλόγες, εντοπίστηκε στο μέτωπο που ξέσπασε δύο χιλιόμετρα μακριά από τον Πύργο.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

«Ήταν 2 χιλιόμετρα από τον Πύργο, στην περιοχή Λαμπέτι. Εντοπίστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης άτομο με μηχανάκι το οποίο, όπου σταματούσε, μετά από λίγο φούντωνε φωτιά», τόνισε χαρακτηριστικά.


Σημείωσε μάλιστα ότι κίνηση στο δάσος είχαν εντοπίσει από μακριά και πολίτες, ωστόσο «υπάρχει και εικόνα αυτής της σκηνής από άλλα συστήματα».

Ο κ. Αντωνακόπουλος εξήγησε επίσης ότι οι εστίες της φωτιάς «ήταν 150 με 200 μέτρα η μία από την άλλη».
«Η φωτιά ξέσπασε τώρα. Ταυτόχρονα! Τώρα η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους εκεί δασικούς και αγροτικούς. Δεν έχει συλληφθεί, έχει εντοπιστεί», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί το χωριό Κολίρι και το μοναστήρι που είναι εκεί, της Παναγίας της Κρεμαστής».

Εγκλωβισμένοι στο χωριό Κλαδέος


Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία, καθώς περίπου 100 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η πυροσβεστική, σύμφωνα με το ilialive.gr, έχει μάλιστα ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας ώστε να μην κινδυνέψουν πολίτες.
Μιλώντας επίσης στο OPEN, η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου της οποίας η μητέρα μένει στο χωριό, ανέφερε ότι υπάρχει φωτιά και στις δύο εξόδους, τόσο προς Λάλα όσο και προς Μάγειρα, ενώ περίπου 100 κάτοικοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, που δεν έχουν ρεύμα από χθες, προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με βυτία και με κλαδιά.

Νέο μέτωπο στη Ζαχάρω


Εν τω μεταξύ, νέα φωτιά ξέσπασε στην Ηλεία, αυτήν τη φορά στην περιοχή της Ζαχάρως.
Η φωτιά καίει σε δασική έκταση κοντά στους Σχίνους.


Στις φλόγες οι Πεύκες

Την ίδια ώρα, οι φλόγες έφτασαν στις Πεύκες, όπου καίγονται σπίτια και περιουσίες, ενώ περίπου 20 άτομα εγκλωβίστηκαν για περίπου μιάμιση ώρα.
Επίσης, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

«Η φωτιά ερχόταν προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Με ιδιωτικά μέσα καταφέραμε και με την συνδρομή των αστυνομικών που ήρθαν στη συνέχεια καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτοί που μείναμε πίσω είχαμε έτυχε και είχαμε υδροφόρες. Τα λεπτά περνούσαν απελπιστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Στο χωριό έχουν καεί κάποιες αποθήκες και δεν μπορώ να γνωρίζω για σπίτια. Πιθανότατα έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι, ο δρόμος από ένα σημείο και μετά ήταν ανοιχτός για να φύγει όποιος ήθελε, αλλά δε γνωρίζω», πρόσθεσε.

Εκκενώθηκαν οικισμοί


Εν τω μεταξύ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.
«Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρεται σε αυτό.
Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Φρίξα και Κορτσά.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε επίσης λίγο πριν από τις 16:00 το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου, η οποία κατευθύνεται στο χωριό Κρεμαστή.
Η φωτιά καίει μάλιστα σε τρία μέτωπα. Το ένα πολύ κοντά στην Κρεμαστή, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και για τη Μονή της Κρεμαστής, όπως επίσης και στους κατοίκους του χωριού Κολίρι.
Στον Άγιο Γεώργιο, η φωτιά πλησιάζει επίσης επικίνδυνα στο νεκροταφείο, απειλώντας σπίτια.

Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.
Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα, όπου σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Εν τω μεταξύ, δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης


Σύμφωνα επίσης με το patrisnews.gr, αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα κόλλησε στις λάσπες, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα.
Νωρίτερα εστάλη μήνυμα για εκκένωση μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια και Βίλλια Ηλείας.
«Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Άσπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε από την πλευρά του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

https://www.facebook.com/100012186197330/videos/597293168301728/

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».
«Η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μέτωπο που κατευθυνόταν προς τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο η κατάσταση αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.
«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ