18.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αυτές είναι οι αιτίες που προκάλεσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς

Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρίσκεται στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».


Eπικοινωνία της ΠτΔ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε νωρίτερα απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε την Πρόεδρο για την εξέλιξη στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όσους δοκιμάζονται αυτές τις ώρες και την ευγνωμοσύνη της σε όσους με αυτοθυσία δίνουν τη δύσκολη μάχη.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ