16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πύρινη κόλαση σε 3 μέτωπα – 315 περιστατικά για απεγκλωβισμό ατόμων

Για εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά που καίει σε τρία μέτωπα έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς όσον αφορά στη Βαρυμπόμπη, αποκαλύπτοντας ότι απομακρύνθηκαν πολύτιμα έργα από τα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.
Σε έκτακτη ενημέρωση μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, υποστήριξε ότι σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα με δύσκολες φωτιές λόγω των ακραίων συνθηκών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν συνολικά 81 δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα με 45 βαθμούς Κελσίου, χαμηλή υγρασία, μόλις 10% και ριπές ανέμων που έφθασαν τα 6 μποφόρ. Η φωτιά που ξέσπασε ωστόσο το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη και συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη ήταν η πιο σοβαρή και επικίνδυνη. Στη μάχη για την κατάσβεσή της ρίχτηκαν έτσι 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα, ενώ από αέρος, μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» για την κινητοποίηση του στρατού, την ίδια ώρα που αστυνομία και Πυροσβεστική επενέβη σε 315 περιστατικά για απεγκλωβισμό ατόμων.


Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαρδαλιά, τα ενεργά μέτωπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη φωτιά είναι τρία: στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες, ενώ εστάλησαν έξι ειδοποιήσεις στους πολίτες από το 112.
Επίσης απομακρύνθηκαν πολύτιμα έργα και αντικείμενα από τα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός, αφού χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά επικίνδυνη την πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε στην ηλεκτροδότηση, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα.

Από εκεί και πέρα ο Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 40 ενεργά μέτωπα σε όλη τη χώρα, με τα σημαντικότερα να μαίνονται στην Καστανιά της Μάνης, στην Κω, στη Βασιλίτσα Μεσσηνίας και στη Μυρτιά στην Εύβοια.


Ξενοδοχεία για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών

Αφού κατέστησε, δε, σαφές πως «προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή», ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ (1135), προκειμένου να λάβουν καθοδήγηση για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για όσο χρειαστεί.
Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
«Ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων 40 ετών. Oι ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστες. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε επίσης ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ