11.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χαλκιδική: Παραθεριστές αντίκρισαν ρυάκι από λύματα στην παραλία!

Αναστάτωση επικράτησε σε περιοχή της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με καταγγελία, γύρω στις 11 το πρωί της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021 τουρίστας από την Αθήνα ο οποίος παραθερίζει σε τουριστικό κατάλυμα της περιοχής διαπίστωσε έντρομος ότι πλησίον πολυτελούς ξενοδοχείου χύνονται ανεξέλεγκτα λύματα και ακαθαρσίες σχηματίζοντας ρυάκια στην άμμο τα οποία και κατέληξαν μέσα στη θάλασσα χωρίς απολύτως καμία προειδοποίηση εκκένωσης της παραλίας την ώρα που τουρίστες κάνουν τις διακοπές τους και καθημερινά κολυμπούν στη θάλασσα με τις οικογένειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή Χανιώτη που είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής με σταθερό πληθυσμό 893 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κασσάνδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Με την τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε ο οικισμός τις τελευταίες δεκαετίες, κάθε χρόνο δέχεται τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια που πλημμυρίζουν την παραλία μετατρέποντάς την, σε μια από τις πλέον δημοφιλείς.

Βλάβη στην αντλία


Ο καταγγέλλων, ενημέρωσε το Λιμενικό το οποίο και έσπευσε να κάνει αυτοψία και να διερευνήσει το περιστατικό καθώς η περιοχή μύριζε έντονα και ο κόσμος προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί και να εκκενώσει την παραλία.

Οι Αρχές είναι γνώστες της διαδικασίας του βιολογικού καθαρισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν την προγραμματισμένη διαδικασία ή τις τυχόν βλάβες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εν προκειμένω, υπήρχε βλάβη στην αντλία άντλησης και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έγινε σωστά η άντλησή των λυμάτων.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο


Οι περίοικοι ωστόσο φώναζαν έξαλλοι βλέποντας τα τρεχούμενα λύματα ότι κάθε χρόνο το περιστατικό επαναλαμβάνεται προς το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Όπως ανέφεραν πηγές του ξενοδοχείου με το οποίο και συνομιλήσαμε το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή έχει προβλεφθεί να εξυπηρετεί περίπου 1.500 ανθρώπους και φέτος λόγω αυξημένου τουρισμού έπρεπε να καλύψει πολλούς περισσότερους.
Ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου δήλωσε στο Sputnik πως υπάρχουν μελέτες για την επέκταση- βελτίωση του συστήματος του βιολογικού καθαρισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν τεθεί σε λειτουργία κάτι που επιβεβαίωσαν και κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι που ήταν παρόντες.
Ο βιολογικός καθαρισμός διεξάγεται μέσα σε ένα μικρό λευκό οίκημα στο οποίο εσωτερικά προφανώς υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός στον οποίο και διοχετεύονται τα λύματα.

Οι υπάλληλοι του Δήμου που είναι υπεύθυνοι για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων δήλωσαν – όπως αναφέρει μάρτυρας από το περιστατικό – πως υπάρχει βλάβη στην αντλία η οποία και θα αντικατασταθεί εντός της ημέρας και η διαδικασία δεν υλοποιείται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, μέσω του βιολογικού καθαρισμού διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων κάτι το οποίο δεν έγινε στην παρούσα φάση με αποτέλεσμα οι όποιες ακαθαρσίες και περιττώματα να ξεχύνονται ανεξέλεγκτα στην άμμο και να καταλήγουν στη θάλασσα.
Έτσι μέσα στο δεύτερο μισό του Αυγούστου στο αποκορύφωμα της σεζόν τα λύματα τρέχουν σαν ποτάμι αποτελώντας εστία μόλυνσης στην περιοχή ενώ μολύνουν την άμμο και φυσικά τη θάλασσα, η οποία απλώνεται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές ή τα ξενοδοχεία προς τους επισκέπτες και τους λουόμενους με αποτέλεσμα να περιφέρονται ασκόπως ενώ κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος και κολυμπούν.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ