15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός σήμερα: Νέο «άλμα» με 3.585 κρούσματα – 36 θάνατοι & 348 διασωληνωμένοι

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η «επέλαση» του κορωνοϊού, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 3.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.585 κρούσματα κορωνοϊού και 36 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη και των θανόντων τα 78 έτη, ενώ σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Επίσης, τo 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 (88,51%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 711.128, ενώ από την έναρξη της πανδημίας συνολικά 15.555 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό. Ανάμεσά τους και 117 άτομα ηλικίας 18 – 39 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι στις ηλικίες κάτω των 17 ετών.

Μετάλλαξη Δ+, η νέα πηγή ανησυχίας εν όψει του επίφοβου Νοεμβρίου


Οι ανησυχίες «φουντώνουν» όσο πλησιάζει ο Νοέμβριος, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα και καθώς συναγερμό σημαίνουν τα κρούσματα της μετάλλαξη Δ+ που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε, σήμερα, καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι το στέλεχος Δέλτα+ «δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση», χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για επιπρόσθετες περιοχές.

Έντονο προβληματισμό, όπως είπε, προξενούν τα Γρεβενά, η Ημαθία και η Μαγνησία, στην κεντρική Ελλάδα, αλλά και περιφέρειες της Πελοποννήσου, όπως η Αρκαδία, η Λακωνία και η Μεσσηνία, ενώ επίφοβη θεωρείται η κατάσταση και στην Αιτωλοακαρνανία.


Επίσης, ειδική μνεία έκανε στην Ξάνθη και στη Δράμα, όπου το προηγούμενο διάστημα ήταν αυξημένη η παρακολούθηση της κατάστασης, για τις οποίες επισήμανε ότι υπάρχει μεν σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση νοσηλειών και θνητότητας.
Χθες, δεν ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, αλλά οι ειδικοί διεμήνυσαν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ενώ αποφασίστηκε οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου να γίνουν μόνο με μάσκα.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ